Tekninen tuki - 020 730 3711 / klo 8-16 | Myynti - 020 730 3713 myynti@documtec.fi

Pirkon uratarina

8.6.2023

Pirkko Haikaraisen työhistoria todistaa, että ICT-alalla pärjätäkseen ei tarvitse heti alusta alkaen olla alan erikoisosaaja. Hän työskentelee Documtecilla palvelukoordinaattorina, mutta on päätynyt nykyiseen rooliinsa hyvin monen mutkan kautta. Alkuperäiseltä koulutukseltaan Pirkko on pukuompelija ja opintojensa jälkeen hän on työskennellyt muun muassa kangaskaupoissa, kaupan kassalla, sisäänostajana vaatekaupassa, hotellissa kerroshoitajana, vakuutusmyyjänä sekä puutarhalla — voisi melkein sanoa, että ei ole hommaa, jota hän ei ole tehnyt.

Kaikkia Pirkon aiempia töitä yhdistää asiakaspalveluhenkisyys, ja asiakkaiden kanssa työskentely kuulu olennaisena elementtinä myös hänen nykyiseen rooliinsa. Suurin osa Pirkon päivittäisestä työstä on laitetilauksia ja niiden elinkaarihallintaa. Hän käy läpi mahdollisia ongelmatilanteita yhdessä asiakkaiden kanssa, mutta tekee myös paljon itsenäistä työtä.

Miten Pirkko sitten päätyi ompelukoneen ääreltä, hotellin käytäviltä ja kaupan kassalta nykyiseen työhönsä? ”En ikinä ole ollut kiinnostunut tietokoneista millään tavalla”, hän naurahtaa. Ennen Documtecia hän työskenteli puutarhalla, mutta loukkasi jalkansa, jolloin senhetkinen työ muuttui haastavaksi. Tällöin Documtecin Jarkko ehdotti, että Pirkko tulisi heille töihin. ”Mietin, että mitä muka osaisin siellä tehdä”, Pirkko kertoo.

Hän päätti kuitenkin ottaa haasteen vastaan ja aloitti työt Documtecilla oppisopimuksella kaksi ja puoli vuotta sitten.

Vaikka Pirkko itse tuli Documtecille tietotekniikan ummikkona, hän suosittelisi työnantajaansa sellaisille ihmisille, joilla on jo entuudestaan hyvät tietotekniset taidot ja jatkuva halu kehittyä lisää. Työnantaja nimittäin tarjoaa tähän mahdollisuuksia ja jopa kannustaa opiskelun pariin. ”Jatkuvasti jollain on koulu kesken”, Pirkko naurahtaa, ja kertoo itsekin käyneensä palvelumuotoilun ja tuotekehityksen koulutuksen tukemaan nykyistä työtään. ”Mahdollisuuksia löytyy kehittää itseään sillä tavalla kun haluaa. Aina voi katsoa kouluja, joita voi käydä työn ohessa.”

Pirkko kertoo, että Documtecilla yhteishenki on loistava. ”Meillä on hyvin kaikenkarvainen porukka ja silti ollaan samanhenkisiä”, hän kuvailee ja lisää, että ei ole törmännyt samanlaiseen missään aiemmin. ”Me olemme kuin yksi iso perhe.”

Kuten perheessä, myös Documtecilla hierarkia on matala ja työntekijät ovat samanarvoisia keskenään. Yrityksestä ei löydy isoja pomoja, vaan jopa toimitusjohtaja on samalla tavalla mukana menossa kuin muutkin työntekijät. Matala hierarkia takaakin sen, että palautetta toimintatavoista on mahdollista antaa ja ehdotuksia uusista käytännöistä voi tehdä hyvin pienelläkin kynnyksellä. ”Meillä kannustetaan antamaan ideoita, jos vain tulee ajatuksia, miten voisi tehdä toisella tavalla”, Pirkko kertoo.